It is currently Sun Sep 21, 2014 3:37 pm

All times are UTC - 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
 Post subject: Replaced my PicoPSU with...
PostPosted: Thu Dec 22, 2011 3:43 pm 
Offline
Friend of SPCR

Joined: Mon Dec 12, 2005 3:29 am
Posts: 371
Location: Melbourne, Australia
G'day all, just thought I'd let you know that my 120w PicoPSU has finally died after 5.5 years in service. It was originally an impulse buy after Devon Cooke and Mike Chin's May '06 review and was purchased with the 80w EDac brick recommended in the article.

Based on the SMART data of my near 2-year-old Intel SSD, I estimate the PSU has lasted approximately 8,000-9,000 hours including 4 Australian summers. There's only one fan in the system though the case is open. I was never quite sure how it managed to run under heavy loading with only 80 watts but apparently it did. I think the key is that one is never running the graphics card at full tilt AND writing a CD AND copying large files (etc) at the same time.

No prizes for guessing that the replacement is identical, though one of the 2 molex plugs is now a SATA and the round power plug is now removable. I bought the original PSU packaged with the EDac brick (which is still going strong) so can't say for sure what the original price was, but I'd say the Pico is roughly half the price that it was 5 years ago.

Now if you'll excuse me, it's time to arrange a proper burial... :mrgreen:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Replaced my PicoPSU with...
PostPosted: Fri Dec 23, 2011 10:29 am 
Offline
*Lifetime Patron*

Joined: Thu Feb 13, 2003 6:53 am
Posts: 1523
Location: Sweden
R.I.P. sweet picoPSU.

Any idea what part of it died?

_________________
Main: ASRock B85M-ITX | i3-4330 | 16GB DDR3 | Intel 730 240GB | HDPLEX H1-S | picoPSU | No moving parts | Idle 13.9W
HTPC: ASRock H81M-ITX | Pentium G3420 | 4GB DDR3 | Intel 520 120GB | HDPLEX H1-S | picoPSU | No moving parts | Idle 11.2W
Gaming: Intel DH77EB | i5-3570K | GTX 750 Ti | 16GB DDR3 | Intel 520 120GB | TJ08-E | G-360 360W
Server: Intel DH77DF | i3-2100T | 4TB+3x3TB | picoPSU | Idle 24W AC


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Replaced my PicoPSU with...
PostPosted: Fri Dec 23, 2011 8:40 pm 
Offline
Friend of SPCR

Joined: Mon Dec 12, 2005 3:29 am
Posts: 371
Location: Melbourne, Australia
Nope, not sure which part, there isn't a lot to it anyway. When I went to boot the computer it would start to boot and then turn off and retry over and over. The coroner has said no autopsy is necessary as it died of natural causes. :mrgreen:

Goes to show they are a quality bit of kit though.

Cheers.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC - 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group