It is currently Sun Dec 17, 2017 3:04 pm

All times are UTC - 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 
Author Message
 Post subject: Is this normal?
PostPosted: Sun Nov 19, 2017 2:05 am 
Offline

Joined: Sat Dec 10, 2016 1:09 am
Posts: 80
Everything was fine up until yesterday.

Image

The 8700k is overclocked to just 4.4GHz, with Noctua NH-D15S, and with 3 Silent Wing 3 system fans in a Define Mini C case. The utilization in this graph for the last 10 minutes was always below 20%, yet the temp was between 55 and 65c.

I don't think this is normal. To get those temps with all fans running at 100%, it's also noisy, despite Silent Wing 3 fans supposedly being the most quiet ones. I even got the Silent Wing 3 140mm fan for the CPU cooler.

Maybe I should reapply the thermal paste or something, maybe it got air bubbles the last time?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Is this normal?
PostPosted: Sun Nov 19, 2017 9:06 am 
Offline

Joined: Sat Nov 11, 2017 6:29 pm
Posts: 8
I'd retest temperatures with no overclocking first of all, then check for dust, bad fans, reversed airflow, and then the actual seating of the cooler. I know of a system that ran with the stock intel cooler, but one of the 4 pins holding it in place was broken and it didn't really hold it tight enough, but just barely enough for it to function. On no load it got 40-45 celsius, and it got 80+ degrees on a load test after 30 seconds, probably would have reached higher. The owner didn't think anything was wrong, just thought he needed a new computer because it was throttling/slow.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Is this normal?
PostPosted: Sun Nov 19, 2017 1:15 pm 
Offline

Joined: Sat Dec 10, 2016 1:09 am
Posts: 80
That's not helpful at all, I was quite meticulous when installing everything, rechecking everything multiple times..


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Is this normal?
PostPosted: Mon Nov 20, 2017 5:10 am 
Offline

Joined: Tue Nov 04, 2008 6:03 am
Posts: 486
Location: Sweden
Tilltech wrote:
That's not helpful at all, I was quite meticulous ...
As you said yourself: It worked well directly after installation.
Question is what has happened after that...
* Broken CPU fan?
* New software or firmware with a bug that reports faulty temps?
* Some other mechanical failure?
* Some other electrical component failure?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Is this normal?
PostPosted: Mon Nov 20, 2017 4:27 pm 
Offline

Joined: Sat Dec 10, 2016 1:09 am
Posts: 80
So, 60C temp for under 20% CPU utilization is definitely not normal?

It could be that I applied too much thermal paste... could that be the culprit?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Is this normal?
PostPosted: Mon Nov 20, 2017 8:20 pm 
Offline

Joined: Tue Nov 02, 2004 12:22 pm
Posts: 3050
Location: Guatemala
MSI have an enhanced options on the bios, check if yours is enable, usually its more a turbo overclock of all cores, but in most cases the voltages are higher than needed to garantee the overclock in all cpus, this tends to give higher temps.

I would re seat the cooler, to see if it helps.

I would dilied the cpu if you plan to overclock and want lower temps.

_________________
GameMiv3 >> AsRock H170 Pro4 | Intel Core i7-6700K | Prolimatech Genesis + 2x Thermalright TY-147A | Kingston HyperX FURY 64GB DDR4 2133 | MSI GTX1080 Gaming X | Acer Predator XB321HK 4K IPS Gsync | Samsung 850pro 1TB | WD RED 3TB | Silverstone FT05 + 2x Silverstone AP182 | SeaSonic SS-860XP2
Other builds ---> ServeMi | CamMi | SimMi


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 

All times are UTC - 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group