It is currently Thu Sep 18, 2014 8:58 am

All times are UTC - 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 80 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3  Next
Author Message
 Post subject:
PostPosted: Tue Nov 21, 2006 11:13 am 
Offline

Joined: Tue Nov 21, 2006 11:01 am
Posts: 3
I installed the 520W version a few hours ago, replacing an old enermax 350w .
Acording to my UPS the AC draw has decreased with almost 20W to ~160W, and that includes my 21" LCD that's also on the UPS.

btw, does anyone know if these SATA power cables will be for sale after market in case I ever want to use 10 harddrives or something?
Would be kind of clever since the connectors on the PSU are the same and I still have 2 open slots after adding 4 hdds, 2 dvds and a fan.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Nov 21, 2006 4:33 pm 
Offline

Joined: Thu Dec 16, 2004 8:49 am
Posts: 3011
Location: Suomi Finland Perkele
You can probably get some extra cables from the manufacturer if you ask nicely.

And that 20W reduction your UPS is reporting might also be because of more effective PFC on the Corsair, did your enermax have PFC? The UPS probably counts VA and not Watts.


And Welcome to SPCR!!


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Nov 21, 2006 6:36 pm 
Offline
Moderator

Joined: Mon Dec 09, 2002 7:11 pm
Posts: 7369
Location: Maynard, MA, Eaarth
Hello,

I'll bet that the Corsair is that much more efficient! :o

The numbers you post would make it about 12.5% more efficient, and from the SPCR review of the 520, we see that it is ~82.5% efficient at the 160watt level, so the Enermax was ~70% efficient at that level -- which makes sense.

_________________
Sincerely, Neil
http://neilblanchard.blogspot.com/


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Nov 21, 2006 7:14 pm 
Offline

Joined: Tue Nov 21, 2006 11:01 am
Posts: 3
nici wrote:
You can probably get some extra cables from the manufacturer if you ask nicely.

And that 20W reduction your UPS is reporting might also be because of more effective PFC on the Corsair, did your enermax have PFC? The UPS probably counts VA and not Watts.


And Welcome to SPCR!!


Thanks nici :D

The Enermax had an active PFC and I found a figure of 70% efficiency somewhere, but that was for 110V/60Hz and I'm on 230V.
The UPS has a control software that reports the load in watts, it might not be very acurate but it still gives you an idea.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Nov 22, 2006 7:12 am 
Offline
Moderator

Joined: Mon Dec 09, 2002 7:11 pm
Posts: 7369
Location: Maynard, MA, Eaarth
Hello,

SBeaver wrote:
The Enermax had an active PFC and I found a figure of 70% efficiency somewhere, but that was for 110V/60Hz and I'm on 230V.
The UPS has a control software that reports the load in watts, it might not be very acurate but it still gives you an idea.


Both units would have a similar improvement for efficiency on 230v, right?

_________________
Sincerely, Neil
http://neilblanchard.blogspot.com/


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Nov 24, 2006 5:14 am 
Offline

Joined: Fri Nov 24, 2006 5:09 am
Posts: 4
Hi :D

I've had this PSU for some weeks now and I love it, it is simply amazing. I have had (discounting the non premium PSUs before these of course) Hiper Type-R 580 modular, Type-M 530watt, Enermax Liberty 500 modular (WHICH DIED!!!...then RMA'd and sold :p), Jeantech Storm 700watt and now this.

This PSU is so silent, the cables are so nice, I can feed the cables nicely through the small slots on the side of my drive cages on my case which is ace for keeping cabling tidy :)

It also looks the business, the guy who designed it is on SA forums and posted some useful info on it there a few weeks back. It was made to beat the competition and be a no BS PSU and it shows :D

Image

_________________
x2 4200+ on Freezer64 Pro / Corsair TwinX 2GB / Asus A8N32-SLi / PALiT 7950GT 512MB / Santa Cruz / Kenwood & JPW Component AV / Corsair HX520w / Dell 2007WFPb / Logitech S510 & MX1000
Xfire: mrk1283


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Dec 14, 2006 12:22 pm 
Offline

Joined: Thu Oct 06, 2005 3:18 pm
Posts: 237
So Mike or anyone else who can answer this. THe 2db difference between this model and the Seasonic 550 isn't that much and could be due to experimental variance? 2db sounds like a big difference but the idea of having modular cables is extremely enticing but I'm a little worried when I'm spending about 150 on a power supply, I want it to be the quietest out there. Do you think the Enermax fits the bill or should one, if one desires the quietest, still stick to the reference, the Seasonics?


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Dec 14, 2006 12:45 pm 
Offline
Site Admin

Joined: Sun Aug 11, 2002 3:26 pm
Posts: 11853
Location: Vancouver, BC, Canada
computergeek22 wrote:
So Mike or anyone else who can answer this. THe 2db difference between this model and the Seasonic 550 isn't that much and could be due to experimental variance? 2db sounds like a big difference but the idea of having modular cables is extremely enticing but I'm a little worried when I'm spending about 150 on a power supply, I want it to be the quietest out there. Do you think the Enermax fits the bill or should one, if one desires the quietest, still stick to the reference, the Seasonics?

It's not significant. Some people will even say 2 dBA is only audible to fanatics.

_________________
Mike Chin,
Editor/Publisher, SPCR
Support SPCR with your donations!


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Dec 15, 2006 2:39 pm 
Offline

Joined: Sat Feb 05, 2005 3:45 am
Posts: 107
Location: Moscow, Russia
computergeek22 wrote:
2db sounds like a big difference


Smallest perceivable noise level difference is 3 dB, smallest perceivable pure tone level difference is 2 dB.

Only some trained people can discern sounds with difference 1 dB less than above-mentioned (2 dB noise or 1 dB pure tone).

So, 2 dB is a very little difference.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Corsair hx620w in p180?
PostPosted: Sun Dec 17, 2006 4:02 pm 
Offline

Joined: Mon Dec 11, 2006 5:23 pm
Posts: 16
Hi,
Im considering getting an antec p180 after my financial situation looks a bit better (curse christmas shopping!!!!) and want to get myself a nice quiet psu with a lot of power seing as the graphics cards of today seem to follow a ridicolous upward trend in power consumption. perhaps i am being conned by the "more is better" marketing tactic, but with 4 hds, 2 optical drives and a serious addiction overclocking my radeon 1900xt and e6400 allendale i would prefer to be on the safe side. therefore i was wondering if the 4 pin motherboard connector on the corsairs is long enough to reach to the top in the p180, i have a asus p5wdh deluxe and the connector is right at the top above the cpu. would love to hear a reply from someone, especially if anyone uses another powerfull, silent powersupply in a p180 and could tell me if the cable is long enough to reach without having to be drawn accross the entire board obstructing airflow and blocking pci slots.

thx in advance, SPCR rocks!!! (just wish i wouldve found your site before i bought that "#¤&%/ heatrap that is the antec sonata II)


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat Dec 23, 2006 2:25 pm 
Offline

Joined: Thu Dec 21, 2006 6:58 pm
Posts: 275
Location: Melbourne, Australia
Oleg Artamonov wrote:
Smallest perceivable noise level difference is 3 dB, smallest perceivable pure tone level difference is 2 dB.

Only some trained people can discern sounds with difference 1 dB less than above-mentioned (2 dB noise or 1 dB pure tone).

So, 2 dB is a very little difference.

Actually, 1dB is the smallest level difference that can reliably be perceived by most people. 3dB is double the sound power but 10dB is what people PERCEIVE as being double the sound output.

Greg


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat Dec 23, 2006 3:46 pm 
Offline

Joined: Tue Sep 20, 2005 6:55 am
Posts: 5085
Location: UK
Quote:
Actually, 1dB is the smallest level difference that can reliably be perceived by most people


http://en.wikipedia.org/wiki/Decibel#Acoustics

Quote:
Under controlled conditions, in an acoustical laboratory, the trained healthy human ear is able to discern changes in sound levels of 1 dB, when exposed to steady, single frequency ("pure tone") signals in the mid-frequency range. It is widely accepted that the average healthy ear, however, can barely perceive noise level changes of 3 dB.


If you have a different, more authoritative source which says otherwise, please cite it.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat Dec 23, 2006 4:00 pm 
Offline

Joined: Sun Dec 12, 2004 5:00 am
Posts: 1424
Location: New York, NY
http://www.phys.unsw.edu.au/jw/dB.html#soundfiles

_________________

e8400, Corsair XMS2-5400, Asus 8400GS, Gigabyte EP45-UD3R, Chenbro SR209/Nexus 120, T-Balancer, Enhance ENP-5150GH 500W, Seagate 7200.7 160MB
(Retired: XP-120, FSP530-60GNA, Antec SP2.0 500W, Antec SLK3000B)


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat Dec 23, 2006 4:15 pm 
Offline

Joined: Tue Sep 20, 2005 6:55 am
Posts: 5085
Location: UK
Listening to the sound clips I would say wikipedia is more correct; the 3dB change is clearly discernible, whereas unless you are listening carefully the 1dB changes all sound the same.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sun Dec 24, 2006 11:49 am 
Offline
SPCR Reviewer

Joined: Sun Sep 21, 2003 11:23 am
Posts: 1845
Location: Vancouver, BC, Canada
Not sure whether A weighting makes a difference, but there's no question that <3 dBA differences are audible in the lab. The difference between, say, 20 and 22 dBA is obvious. Maybe it has to do with how close the level is to ambient.

Or, perhaps the 3 dB change only applies when the sound source is identical except for amplitude.

Question: How well does the dB scale on my receiver correlate to actual changes in dB? If it's accurate, I have no difficulty distinguishing between the volume set at -30 dB and -28.5 dB, for example. I can distinguish single dB differences with difficulty.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Dec 26, 2006 2:59 pm 
Offline

Joined: Thu Dec 21, 2006 6:58 pm
Posts: 275
Location: Melbourne, Australia
jaganath wrote:
If you have a different, more authoritative source which says otherwise, please cite it.

http://www.audioholics.com/techtips/roo ... litude.php
jaganath wrote:
Listening to the sound clips I would say wikipedia is more correct; the 3dB change is clearly discernible, whereas unless you are listening carefully the 1dB changes all sound the same.

That's the whole point - 1dB is the limit of what is discernable to most people and you have to be listening carefully to be able to tell the difference at the limit. It isn't a casual listening definition.

Devonavar wrote:
Question: How well does the dB scale on my receiver correlate to actual changes in dB? If it's accurate, I have no difficulty distinguishing between the volume set at -30 dB and -28.5 dB, for example. I can distinguish single dB differences with difficulty.

It should be relatively easy for manufacturers to calibrate the relative signal output vs the indicator. For absolute volume level, of course, source level, the speaker efficiency, room response etc, come into play.

Greg


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Dec 26, 2006 3:20 pm 
Offline
Site Admin

Joined: Sun Aug 11, 2002 3:26 pm
Posts: 11853
Location: Vancouver, BC, Canada
kaange wrote:
jaganath wrote:
If you have a different, more authoritative source which says otherwise, please cite it.

http://www.audioholics.com/techtips/roo ... litude.php

That's a very good article, manages to sum up a century's R&D into sound & human hearing perception. I agree with the conclusions:
1) in non-controlled settings, most folks can't resolve better than 1 dB amplitude differences
2) this capacity varies with many factors, everything from the setting & environment, to the kind of sound, noise or music, and from person to person. (example: if you hate opera, you won't hear any differences between singers; they all sound horrible no matter what.... :lol: )

_________________
Mike Chin,
Editor/Publisher, SPCR
Support SPCR with your donations!


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sun Dec 31, 2006 3:14 pm 
Offline

Joined: Sun Apr 09, 2006 4:11 am
Posts: 61
Added the HX520 to my harem of hardware.

Quiet and doing much better with my UPS. Don't have the figures yet but can tell right away that it draws less when doing a System Power on (UPS doesn't complain) than an Enermax Liberty 500W.

Overall my only complaint is the modular power cords.

1. They are "ribbon" non-rounded.

2. PSU connector side of the cords are of a style that makes it difficult to make custom power cords with.

3. Would have liked both SATA's to be 90 degree instead of only one.

4. Would have liked x3 SATA per cord (as with the Enermax).

Other than that, recommend this PSU over an Enermax Liberty.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Jan 08, 2007 8:13 pm 
Offline

Joined: Mon Jan 08, 2007 8:06 pm
Posts: 3
Will the 520 be sufficient for an e6400, gigabyte Ds3, and Sapphire x1950XT? The card requires 30A!! sustained on the 12V, and I'm not sure if the 520 can supply that.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Jan 09, 2007 4:19 am 
Offline

Joined: Mon Dec 04, 2006 7:33 am
Posts: 13
In the article is mentioned that the corsair PSU's use the same printboard as the seasonic S12 PSU's, difference is that they are modular. I have compared the data and pictures of the 2 reviews:
http://www.silentpcreview.com/article692-page1.html
http://www.silentpcreview.com/article656-page1.html

The internals of both the psu's (corsair and seasonic) do indeed look the same, however when I look at the tables (in both reviews on the first page) of the output specifications there are some differences:

1) The corsairs have 3 12V rails, the seasonic's have 4 12V rails (actually two rails, but that is still a difference comparing to the corsairs). Also different combined output on the 12V rails.
2) The corsair 520 and seasonic 550 have different output on +5V line (also resulting in a different combined output of +3.3V and +5V)
3) two points above resulting in a different total combined output, and resulting in...
4) ...the corsairs are rated 520W and 620W, the seasonic's 550W and 650W

Also the corairs seem to have better efficiency @high power outputs and the seasonic's seem to have better efficieny @lower power outputs.

What would be the explanation for these differences? Does this mean that there is yet a difference in the design of the psu's (and which components would differ then)?


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Jan 09, 2007 4:26 am 
Offline

Joined: Tue Sep 20, 2005 6:55 am
Posts: 5085
Location: UK
Quote:
Will the 520 be sufficient for an e6400, gigabyte Ds3, and Sapphire x1950XT?


yes.will you be overclocking?

Quote:
The card requires 30A!! sustained on the 12V, and I'm not sure if the 520 can supply that.


doesn't require 30A, more like 13A. 30A is a CYA figure from manufacturer.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jan 10, 2007 12:29 pm 
Offline

Joined: Mon Jan 08, 2007 8:06 pm
Posts: 3
jaganath wrote:
yes.will you be overclocking?


The cpu will be overclocked from 2.13ghz to 2.8 (7x400fsb), ram will be left at 1.9V for a 1:1 ratio.

I won't be overclocking the card though. It already runs pretty hot, and since it's essentially an overclocked x1900xt, the ceiling is pretty low. But Crysis performance will determine whether I overlock or not lol


jaganath wrote:
doesn't require 30A, more like 13A. 30A is a CYA figure from manufacturer.


Excuse my ignorance, but what is CYA and how is it different?


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jan 10, 2007 12:38 pm 
Offline

Joined: Tue Sep 20, 2005 6:55 am
Posts: 5085
Location: UK
CYA (link) Will you leave the CPU at stock voltage?


Last edited by jaganath on Wed Jan 10, 2007 12:40 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jan 10, 2007 12:40 pm 
Offline
SPCR Reviewer

Joined: Sun Sep 21, 2003 11:23 am
Posts: 1845
Location: Vancouver, BC, Canada
CYA = Cover Your Ass, meaning it's vastly overstated to ensure that they don't get sued by some idiot with 25 drives and dual overclocked Pentium D's doesn't complain when their system overloads. For ordinary systems, take Jaganath's advice.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jan 10, 2007 1:41 pm 
Offline

Joined: Mon Jan 08, 2007 8:06 pm
Posts: 3
jaganath wrote:
CYA (link) Will you leave the CPU at stock voltage?


lol thanks guys. I was thinking "current...yardage..amps" haha. never heard that acronym before.

The CPU is going from 1.265 to 1.312v


Top
 Profile  
 
 Post subject: 3-pin PSU fan speed monitor connector for motherboard?
PostPosted: Sun Jan 14, 2007 8:22 pm 
Offline

Joined: Sun Jan 14, 2007 8:16 pm
Posts: 1
I've noticed that these power supplies don't have a "3-pin PSU fan speed monitor connector for motherboard" (like the S12-500 does)?

Is that feature a.) a gimmick, b.) less important for larger PSUs, or c.) a significant omission?


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Jan 15, 2007 2:28 pm 
Offline
SPCR Reviewer

Joined: Sun Sep 21, 2003 11:23 am
Posts: 1845
Location: Vancouver, BC, Canada
a) a gimmick. The only real reason is so that you can tell when the fan is speeding up ... but your ears are probably a better judge of whether this is a problem than an electronic monitor.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Feb 01, 2007 10:37 am 
Offline

Joined: Mon Sep 22, 2003 5:15 am
Posts: 623
Location: UK
Quote from SPCR review: [i]“As claimed by Corsair, the capacitors are rated for 105°Câ€


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Feb 01, 2007 11:14 am 
Offline

Joined: Sat Feb 05, 2005 3:45 am
Posts: 107
Location: Moscow, Russia
Sooty wrote:
Do the Seasonic PSU's not have capacitors rated to that temp?


http://www.xbitlabs.com/articles/other/ ... su5_4.html
"Sometimes the term industrial class components refers to capacitors meant for operation under a temperature up to 105°C, but that’s all clear here, too. The capacitors in the PSU’s output circuits heat up by themselves and also located very close to the hot chokes are always rated for a temperature of 105°C max or their service life would be too short. [...] The input high-voltage capacitors work almost at the temperature of the ambient air, so the use of somewhat cheaper 85°C capacitors there doesn’t affect the PSU’s service life much"


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Feb 01, 2007 11:38 am 
Offline

Joined: Mon Sep 22, 2003 5:15 am
Posts: 623
Location: UK
Oleg Artamonov wrote:
Sooty wrote:
Do the Seasonic PSU's not have capacitors rated to that temp?


http://www.xbitlabs.com/articles/other/ ... su5_4.html
"Sometimes the term industrial class components refers to capacitors meant for operation under a temperature up to 105°C, but that’s all clear here, too. The capacitors in the PSU’s output circuits heat up by themselves and also located very close to the hot chokes are always rated for a temperature of 105°C max or their service life would be too short. [...] The input high-voltage capacitors work almost at the temperature of the ambient air, so the use of somewhat cheaper 85°C capacitors there doesn’t affect the PSU’s service life much"


Thanks. So what am I to conclude from that article? That capacitors rated to 105 degrees are common fitment by most PSU manufacturers. So the Seasonics are almost certainly the same rated capacitors? So the venting on the Seasonics might well be superfluous, if the Corsairs can do without??


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 80 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3  Next

All times are UTC - 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group