It is currently Sat Sep 20, 2014 2:37 am

All times are UTC - 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 
Author Message
 Post subject: 2D lag on HD 3650 at 1920x1200
PostPosted: Thu Dec 29, 2011 7:18 pm 
Offline

Joined: Sat Jun 10, 2006 11:49 pm
Posts: 112
I have a fanless Asus EAH3650 (ATI HD 3650) video card that has been powering two 1680x1050 monitors on my workstation (Q9650, X48, 8GB RAM, P182 case, Vista 64-bit) for the past 3 years.

I recently upgraded one of the monitors to a 1920x1200 model. Since then, I've noticed a slight lag when typing or selecting text in my favorite text editor (NoteTab) or in other apps like Excel on that monitor. The lag feels like the slight lag you feel when using remote desktop or typing in a terminal window for a remote system. The lag seems to be worse when the window is sized large. It seems to go away when I switch the graphics card from 32-bit to 16-bit color on that monitor or when I'm working on the smaller screen.

I'm thinking my graphics card may be a bit underpowered for 1920x1200 at 32-bit color but am not sure. Most people think about 3D performance when evaluating graphics cards but I'm more interested in 2D performance (editing code, typing in text windows, working in Photoshop).

I've already tried loading the latest ATI drivers and am still seeing the problem. Do I need a faster video card? If so, can anyone recommend a good fanless card that can support two 1920x1200 monitors without getting super hot? I'd eventually like to run three 1920x1200 monitors. I rarely do any gaming.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: 2D lag on HD 3650 at 1920x1200
PostPosted: Fri Dec 30, 2011 10:38 am 
Offline

Joined: Sun Dec 11, 2011 9:50 pm
Posts: 108
lunadesign wrote:
I have a fanless Asus EAH3650 (ATI HD 3650) video card that has been powering two 1680x1050 monitors on my workstation (Q9650, X48, 8GB RAM, P182 case, Vista 64-bit) for the past 3 years.

I recently upgraded one of the monitors to a 1920x1200 model. Since then, I've noticed a slight lag when typing or selecting text in my favorite text editor (NoteTab) or in other apps like Excel on that monitor. The lag feels like the slight lag you feel when using remote desktop or typing in a terminal window for a remote system. The lag seems to be worse when the window is sized large. It seems to go away when I switch the graphics card from 32-bit to 16-bit color on that monitor or when I'm working on the smaller screen.

I'm thinking my graphics card may be a bit underpowered for 1920x1200 at 32-bit color but am not sure. Most people think about 3D performance when evaluating graphics cards but I'm more interested in 2D performance (editing code, typing in text windows, working in Photoshop).

I've already tried loading the latest ATI drivers and am still seeing the problem. Do I need a faster video card? If so, can anyone recommend a good fanless card that can support two 1920x1200 monitors without getting super hot? I'd eventually like to run three 1920x1200 monitors. I rarely do any gaming.


It's possible since the card is passive that it's heating up and lowering clocks so much that you get a little delay when trying to accelerate Aero. Can you check temps at all? Also your card is not underpowered for 1920x1200 @ 32bit unless clocks are lowered a ton. In fact any card from the last 10 years could probably do Aero just fine at those resolutions.

_________________

i7 920 (no oc) w/ Noctua NH-D14 | Asus P6T | Asus 6950 DC II 2gb | 12gb G.Skill Ripjaws 1600mhz | Intel X-25M 80gb Gen2 | 2x WD Caviar Green 1TB 64m cache |2x WD Caviar Green 2TB 64m cache | Native Instruments Komplete Audio 6 | Seasonic X-660 | Fractal Design R3 + 4x Noctua S12B 120mm


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: 2D lag on HD 3650 at 1920x1200
PostPosted: Fri Dec 30, 2011 5:55 pm 
Offline
Moderator

Joined: Thu Oct 06, 2005 4:36 am
Posts: 4609
Location: Monterey Bay, CA
Seems pretty odd...unless aero is pushing it into 3D mode.
- Does it also happen when you lower the resolution of the 1920x1200 monitor to the 1600x equivalent?
- Have you tried running just the 1920x1200 monitor solo to see what happens?
- have you tried disabling transparency in aero and see if that helps? (on Win7 it's: right click on monitor background/personalize/window color tab -> unclick transparency)

_________________
1080p Gaming build: i5-4670K, Mugen 4, MSI Z87-G45, MSI GTX 760 2GB Gaming, 8GB 1866 RAM, Samsung Evo 250GB, WD Red 2TB, Samsung DVD burner, Fractal Define R4, Antec True Quiet 140 (2 front + rear) case fans, Seasonic X-560. 35-40W idle, 45-55W video streaming, 170-200W WoW, 200-230W Rift, 318W stress test (Prime95 + Furmark)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: 2D lag on HD 3650 at 1920x1200
PostPosted: Fri Dec 30, 2011 6:38 pm 
Offline

Joined: Sun Dec 11, 2011 9:50 pm
Posts: 108
CA_Steve wrote:
Seems pretty odd...unless aero is pushing it into 3D mode.
- Does it also happen when you lower the resolution of the 1920x1200 monitor to the 1600x equivalent?
- Have you tried running just the 1920x1200 monitor solo to see what happens?
- have you tried disabling transparency in aero and see if that helps? (on Win7 it's: right click on monitor background/personalize/window color tab -> unclick transparency)


Yea Aero might be pushing clocks and creating heat but the card heats up too much and it forces clocks down.

In any case, OP try CA_Steve's suggestions out and let us know what happens.

_________________

i7 920 (no oc) w/ Noctua NH-D14 | Asus P6T | Asus 6950 DC II 2gb | 12gb G.Skill Ripjaws 1600mhz | Intel X-25M 80gb Gen2 | 2x WD Caviar Green 1TB 64m cache |2x WD Caviar Green 2TB 64m cache | Native Instruments Komplete Audio 6 | Seasonic X-660 | Fractal Design R3 + 4x Noctua S12B 120mm


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: 2D lag on HD 3650 at 1920x1200
PostPosted: Fri Dec 30, 2011 7:52 pm 
Offline

Joined: Wed Jun 02, 2010 9:15 pm
Posts: 218
Location: Calgary, Alberta, Canada
lunadesign wrote:
Do I need a faster video card?
Most Radeon HD nnnn video cards use a energy-saving feature called PowerPlay. The cards do not run at full claimed speed until they think you are running a 3D game. Most HD 3650's idle at the 2D/text speed of 110 MHz and not the 600 MHz 3D speed. You can check this out in the CCC Overdrive category. You can force a higher speed by creating a profile and putting a shortcut/command for the profile in the startup directory.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 

All times are UTC - 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group