It is currently Sun Jul 13, 2014 3:23 pm

All times are UTC - 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 
Author Message
 Post subject: Noise problem : Need Help.
PostPosted: Thu Mar 01, 2012 1:57 am 
Offline

Joined: Fri Apr 08, 2011 1:12 am
Posts: 96
Hello,

I have a little problem with my computer for almost one month, I heard an unusual noise, like a rolling metal.
I did some testing to find where the noise comes from :

I disconnected all my hard drives except my SSD: nothing.

I changed my graphics card (GTX460 to GTX580): nothing.

I changed the fans front and back of my computer (I even unplugged): nothing.

I changed and even removed the fan cooler: nothing.

I tidy the cables to be sure that this does not come from a vibration : nothing.

Edit : I also changed the PSU because my Enermax topped working, so i bought an Seasonic X-Series : nothing.

What to do? This noise is very disturbing, I heard before a light breeze from my computer, that breath was very discreet, now I have a breath and a horrible noise.

Thank you in advance.

_________________
CPU : i5 2500K 4.5Ghz with Scythe Mugen 2
Mobo : MSI P67A-G45 RAM : 1x4go G.Skill Ripjaws
GPU : GeForce GTX 460 OC, 1 Go, Gigabyte ( stock 715/1430/1800 @ 850/1700/2050)
SSD & HDD : Vertex Series & 3xWD20EARS
Case : Fractal Design R3 PSU : Enermax PRO87+ 600W
Scythe Kaze Master Fan Controller
Review


Last edited by justice99 on Thu Mar 01, 2012 8:05 am, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Noise problem : Need Help.
PostPosted: Thu Mar 01, 2012 4:48 am 
Offline
Friend of SPCR

Joined: Tue Jul 08, 2008 4:53 am
Posts: 1312
Location: CT
Hi,
How about the PSU fan ? It seems to be the only moving part you haven't played with...

_________________
Main/gamming : Antec Solo|X-650|Asus P5Q-E|Intel Q9550@3.4GHz|HR-01 Plus 120mm Nexus @6V|Corsair 2x2Go XMS2 DHX cas 4 @4-4-4-12|Exhaust Nexus 120mm @9V|Intel X25M G2 160Gb|Samsung 1TB in SQD|2xGigabyte GTS450 OC (@900/1900/3800)|GPU fan 120mm Nexus @6V
HTPC/folder/Storage : Silverstone|E5300 with Samurai-Z|2Go RAM|GTX460@800|2x1To WD EARS|Intel X25M G2 80Go

Fold with SPCR


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Noise problem : Need Help.
PostPosted: Thu Mar 01, 2012 5:24 am 
Offline

Joined: Thu Feb 04, 2010 6:06 pm
Posts: 3395
Location: US
It has to be one of your fans: CPU, PSU, case or Video card (I guess it could be a hard drive... but I doubt it).

You need to remove or replace them one at a time to find out which one is the culprit.

_________________
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
"Aristotle calls man the rational animal. All my life I have been seeking evidence to confirm this" Bertrand Russell
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former" Albert Einstein


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Noise problem : Need Help.
PostPosted: Thu Mar 01, 2012 8:08 am 
Offline

Joined: Fri Apr 08, 2011 1:12 am
Posts: 96
Quote:
How about the PSU fan ? It seems to be the only moving part you haven't played with...


I forgot to mention it, but i also changed the PSU, i have edited my post.
I tought the problem was from my PSU, but nothing has changed when i have installed the new one.

Quote:
It has to be one of your fans: CPU, PSU, case or Video card (I guess it could be a hard drive... but I doubt it).

You need to remove or replace them one at a time to find out which one is the culprit.


The PSU is brand new, and i had this problem with the Enermax and Seanonic.

I will do it again tonight and keep this post up to date.

Thank you.

_________________
CPU : i5 2500K 4.5Ghz with Scythe Mugen 2
Mobo : MSI P67A-G45 RAM : 1x4go G.Skill Ripjaws
GPU : GeForce GTX 460 OC, 1 Go, Gigabyte ( stock 715/1430/1800 @ 850/1700/2050)
SSD & HDD : Vertex Series & 3xWD20EARS
Case : Fractal Design R3 PSU : Enermax PRO87+ 600W
Scythe Kaze Master Fan Controller
Review


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Noise problem : Need Help.
PostPosted: Thu Mar 01, 2012 8:21 am 
Offline
Friend of SPCR

Joined: Tue Jul 08, 2008 4:53 am
Posts: 1312
Location: CT
Do you have a CD/DVD in the CD/DVD player ?

_________________
Main/gamming : Antec Solo|X-650|Asus P5Q-E|Intel Q9550@3.4GHz|HR-01 Plus 120mm Nexus @6V|Corsair 2x2Go XMS2 DHX cas 4 @4-4-4-12|Exhaust Nexus 120mm @9V|Intel X25M G2 160Gb|Samsung 1TB in SQD|2xGigabyte GTS450 OC (@900/1900/3800)|GPU fan 120mm Nexus @6V
HTPC/folder/Storage : Silverstone|E5300 with Samurai-Z|2Go RAM|GTX460@800|2x1To WD EARS|Intel X25M G2 80Go

Fold with SPCR


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Noise problem : Need Help.
PostPosted: Thu Mar 01, 2012 8:32 am 
Offline

Joined: Thu Feb 04, 2010 6:06 pm
Posts: 3395
Location: US
frenchie wrote:
Do you have a CD/DVD in the CD/DVD player ?
There you go. That sounds like a likely suspect.

_________________
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
"Aristotle calls man the rational animal. All my life I have been seeking evidence to confirm this" Bertrand Russell
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former" Albert Einstein


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Noise problem : Need Help.
PostPosted: Thu Mar 01, 2012 10:28 am 
Offline

Joined: Fri Apr 08, 2011 1:12 am
Posts: 96
No nothing, btw the cd/dvd player was off because i did not have a sata cable.

I will do all these test tomorrow night, im really tired of this noise...

Can this sound come from the heatskin ? not from the heatskin fan bur the heatskin itself.

_________________
CPU : i5 2500K 4.5Ghz with Scythe Mugen 2
Mobo : MSI P67A-G45 RAM : 1x4go G.Skill Ripjaws
GPU : GeForce GTX 460 OC, 1 Go, Gigabyte ( stock 715/1430/1800 @ 850/1700/2050)
SSD & HDD : Vertex Series & 3xWD20EARS
Case : Fractal Design R3 PSU : Enermax PRO87+ 600W
Scythe Kaze Master Fan Controller
Review


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Noise problem : Need Help.
PostPosted: Thu Mar 01, 2012 10:41 am 
Offline
Friend of SPCR

Joined: Tue Jul 08, 2008 4:53 am
Posts: 1312
Location: CT
justice99 wrote:
Can this sound come from the heatskin ? not from the heatskin fan bur the heatskin itself.

I don't think so...

Excuse my dumb question, but when you say "disconnected", you mean that you unplugged the power cable from the device, not the data cable, right ? I believe some devices can spin up even without a data connection (just the power cable).

_________________
Main/gamming : Antec Solo|X-650|Asus P5Q-E|Intel Q9550@3.4GHz|HR-01 Plus 120mm Nexus @6V|Corsair 2x2Go XMS2 DHX cas 4 @4-4-4-12|Exhaust Nexus 120mm @9V|Intel X25M G2 160Gb|Samsung 1TB in SQD|2xGigabyte GTS450 OC (@900/1900/3800)|GPU fan 120mm Nexus @6V
HTPC/folder/Storage : Silverstone|E5300 with Samurai-Z|2Go RAM|GTX460@800|2x1To WD EARS|Intel X25M G2 80Go

Fold with SPCR


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Noise problem : Need Help.
PostPosted: Thu Mar 01, 2012 10:48 am 
Offline

Joined: Sun Feb 19, 2012 6:47 pm
Posts: 2
Could a screw be in the floor of the case? Is the power to the cd unplugged?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Noise problem : Need Help.
PostPosted: Thu Mar 01, 2012 12:11 pm 
Offline

Joined: Fri Apr 08, 2011 1:12 am
Posts: 96
I have a doubt, that why i want to try it again, should i take off the HDD or just unplug the power and sata cable ?

_________________
CPU : i5 2500K 4.5Ghz with Scythe Mugen 2
Mobo : MSI P67A-G45 RAM : 1x4go G.Skill Ripjaws
GPU : GeForce GTX 460 OC, 1 Go, Gigabyte ( stock 715/1430/1800 @ 850/1700/2050)
SSD & HDD : Vertex Series & 3xWD20EARS
Case : Fractal Design R3 PSU : Enermax PRO87+ 600W
Scythe Kaze Master Fan Controller
Review


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Noise problem : Need Help.
PostPosted: Thu Mar 01, 2012 5:19 pm 
Offline
Friend of SPCR

Joined: Tue Jul 08, 2008 4:53 am
Posts: 1312
Location: CT
Just the power cable will do.

_________________
Main/gamming : Antec Solo|X-650|Asus P5Q-E|Intel Q9550@3.4GHz|HR-01 Plus 120mm Nexus @6V|Corsair 2x2Go XMS2 DHX cas 4 @4-4-4-12|Exhaust Nexus 120mm @9V|Intel X25M G2 160Gb|Samsung 1TB in SQD|2xGigabyte GTS450 OC (@900/1900/3800)|GPU fan 120mm Nexus @6V
HTPC/folder/Storage : Silverstone|E5300 with Samurai-Z|2Go RAM|GTX460@800|2x1To WD EARS|Intel X25M G2 80Go

Fold with SPCR


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Noise problem : Need Help.
PostPosted: Sat Mar 03, 2012 7:40 am 
Offline

Joined: Fri Apr 08, 2011 1:12 am
Posts: 96
Quote:
It has to be one of your fans: CPU, PSU, case or Video card (I guess it could be a hard drive... but I doubt it).


You were right about the HDD.

I have one SSD and 3 x WD20EARS, and one of them is making this crazy noise, my first test was wrong, i decided to test each HDD one by one and to put the case at the right place, it took me a hour but now i have found the problem :-)

Im gonna backup this HDD and change it.

Thank you very much frenchie ( merci ) , ces and gidk.

It's not the first HDD which is making this noise, and i cant RMA them because they are not faulty, they are working great and dont have any bad sectos.
I will probably buy another HDD brand, cause 2 noisy hdd over 5...

Do you know which 2TB shoul i buy ?

Thanks again.

_________________
CPU : i5 2500K 4.5Ghz with Scythe Mugen 2
Mobo : MSI P67A-G45 RAM : 1x4go G.Skill Ripjaws
GPU : GeForce GTX 460 OC, 1 Go, Gigabyte ( stock 715/1430/1800 @ 850/1700/2050)
SSD & HDD : Vertex Series & 3xWD20EARS
Case : Fractal Design R3 PSU : Enermax PRO87+ 600W
Scythe Kaze Master Fan Controller
Review


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 

All times are UTC - 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group