SSD boot drive disappears from BIOS; later reappers?

Silencing hard drives, optical drives and other storage devices

Moderators: NeilBlanchard, Ralf Hutter, sthayashi, Lawrence Lee

Post Reply
Jay_S
*Lifetime Patron*
Posts: 713
Joined: Fri Feb 10, 2006 2:50 pm
Location: Milwaukee, WI

SSD boot drive disappears from BIOS; later reappers?

Post by Jay_S » Wed Apr 01, 2015 8:27 pm

My desktop boot drive is a LiteOn LMT-256M6M mSATA drive. Technically, it's a HP rebrand of Lite-On's LMT-256M6M.

http://www.newegg.com/Product/Product.a ... 6820326392

It's HP P/N: 738975-001. It was a steal when I bought it a year ago. And it's worked great until today. I used the PC after dinner to email and then powered down. Powered back up a few hours ago and ... no boot device found. Drive didn't show in BIOS. My optical drive was present, but no SSD. So I went to bed, thinking 'oh crap, what have I not backed up lately'.

I have a 2.5" mSATA tray that adapts an mSATA drive for use with traditional SATA cables, but I couldn't find it. On a whim, I pulled the power cable and cmos batt. Waited a while. Plugged it all back in, and it booted normally. Yay - BACKUP NOW!

But what the hell?
it's the only jib I got, baby

Jay_S
*Lifetime Patron*
Posts: 713
Joined: Fri Feb 10, 2006 2:50 pm
Location: Milwaukee, WI

Re: SSD boot drive disappears from BIOS; later reappers?

Post by Jay_S » Wed Apr 01, 2015 8:32 pm

I should add, performance is near enough identical to what I measured when new. My board's mSATA slot is SATA 3.0.

March 2014:
as-ssd-bench LITEONIT LMT-256 3.18.2014 8-19-18 PM.png
April 2015:
as-ssd-bench LITEONIT LMT-256 4.1.2015 11-28-45 PM.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
it's the only jib I got, baby

Post Reply