Is this normal?

Cooling Processors quietly

Moderators: NeilBlanchard, Ralf Hutter, sthayashi, Lawrence Lee

Post Reply
Tilltech
Posts: 85
Joined: Sat Dec 10, 2016 1:09 am

Is this normal?

Post by Tilltech » Sun Nov 19, 2017 2:05 am

Everything was fine up until yesterday.

Image

The 8700k is overclocked to just 4.4GHz, with Noctua NH-D15S, and with 3 Silent Wing 3 system fans in a Define Mini C case. The utilization in this graph for the last 10 minutes was always below 20%, yet the temp was between 55 and 65c.

I don't think this is normal. To get those temps with all fans running at 100%, it's also noisy, despite Silent Wing 3 fans supposedly being the most quiet ones. I even got the Silent Wing 3 140mm fan for the CPU cooler.

Maybe I should reapply the thermal paste or something, maybe it got air bubbles the last time?

Sero
Posts: 8
Joined: Sat Nov 11, 2017 6:29 pm

Re: Is this normal?

Post by Sero » Sun Nov 19, 2017 9:06 am

I'd retest temperatures with no overclocking first of all, then check for dust, bad fans, reversed airflow, and then the actual seating of the cooler. I know of a system that ran with the stock intel cooler, but one of the 4 pins holding it in place was broken and it didn't really hold it tight enough, but just barely enough for it to function. On no load it got 40-45 celsius, and it got 80+ degrees on a load test after 30 seconds, probably would have reached higher. The owner didn't think anything was wrong, just thought he needed a new computer because it was throttling/slow.

Tilltech
Posts: 85
Joined: Sat Dec 10, 2016 1:09 am

Re: Is this normal?

Post by Tilltech » Sun Nov 19, 2017 1:15 pm

That's not helpful at all, I was quite meticulous when installing everything, rechecking everything multiple times..

Olle P
Posts: 659
Joined: Tue Nov 04, 2008 6:03 am
Location: Sweden

Re: Is this normal?

Post by Olle P » Mon Nov 20, 2017 5:10 am

Tilltech wrote:That's not helpful at all, I was quite meticulous ...
As you said yourself: It worked well directly after installation.
Question is what has happened after that...
* Broken CPU fan?
* New software or firmware with a bug that reports faulty temps?
* Some other mechanical failure?
* Some other electrical component failure?

Tilltech
Posts: 85
Joined: Sat Dec 10, 2016 1:09 am

Re: Is this normal?

Post by Tilltech » Mon Nov 20, 2017 4:27 pm

So, 60C temp for under 20% CPU utilization is definitely not normal?

It could be that I applied too much thermal paste... could that be the culprit?

Abula
Posts: 3612
Joined: Tue Nov 02, 2004 12:22 pm
Location: Guatemala

Re: Is this normal?

Post by Abula » Mon Nov 20, 2017 8:20 pm

MSI have an enhanced options on the bios, check if yours is enable, usually its more a turbo overclock of all cores, but in most cases the voltages are higher than needed to garantee the overclock in all cpus, this tends to give higher temps.

I would re seat the cooler, to see if it helps.

I would dilied the cpu if you plan to overclock and want lower temps.
GameMi - Intel i9 9900K + Gigabyte Z390 AM + Asus RTX2080Ti Strix | MiniMi - Intel i7 8700K + ASRock Z370ITX + MSI RTX2080Ti
StreaMi - Intel i9 7940X + AsRock X299 Taichi + Asus GTX1080Ti Strix | WorkMi - AMD 1950X + AsRock X399 Taichi + MSI GTX1080
ServeMi - Intel Xeon E3-1230 + Supermicro X9SCM-F + 144TB | StoreMi - Intel Xeon E3 1240v5 + Supermicro X11SSM-F + 42TB | CamMi - Intel i7 4770K + MSI H81i + Blue Iris

Post Reply